15 stanova za raseljene i ugrožene porodice u Kragujevcu

 

kragujevacU Kragujevcu je 24.02. 2012. godine svečano otvoren stambeni objekat za stanovanje interno raseljenih i socijalno ugroženih porodica u socijalno zaštićenim uslovima, koji su zajedno finansirali Evropska unija i Grad Kragujevac. Tom prilikom je Evropska unija dodelila 15 stanova za 12 interno raseljenih porodica i 3 socijalno ugrožene porodice (ukupno 46 lica).

Zgrada je izgrađena je kroz projekat „Unapređenje socijalne i ekonomske integracije izbeglica i interno raseljenih lica“ koji finansira Evropska unija kroz fond IPA 2008 ukupne vrednosti od 4,2 miliona eura. Aktivnosti u Kragujevcu u vrednosti od oko 500.000 euro je ralizovalo udruženje Grupa 484, u saradnji sa Gradom Kragujevcom i Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije, koji je institucija nosilac projekta, Grad Kragujevac je sufinansirao izgradnju objekta kako bi proširio socijalni stambeni fond u Kragujevcu  kojim će se podržati najugroženije stanovništvo koje se suočava sa problemom stanovanja.

kragujevacMartin Kern, prvi sekretar i šef operacija u Delegaciji Evropske unije u Srbiji, zajedno sa Slavicom Saveljić, članom Gradskog Veća za socijalnu  politiku i društvenu brigu o deci grada Kragujevac, Svetlanom Velimirović, zamenikom komesara Komesarijata za izbeglice Republike Srbije i  Vladimirom Petronijevićem, izvršnim direktorom Grupe 484, uručio je ključeve stanova 12 interno raseljenim porodicama, koje su do sada bile smeštene u kolektivnom centru MDX u Kragujevcu. Time je zatvoren još jedan kolektivni centar u Srbiji. Stanove su takođe dobile i 3 socijalno ugrožene porodice iz Kragujevca. U pitanju su samohrane majke sa decom koje su korisnici Centra za socijalni rad Solidarnost u Kragujevcu. 

Zgrada je izrađena po prostornim i tehničkim standardima naprednijim od dosadašnjeg standarda u izgradnji objekata za socijalno stanovanje. Osnovne karakteristike objekta su prilagođenost prostora za osobe sa hendikepom, energetska efikasnost zgrade i prostor za zajedničke aktivnosti stanara. 

kragujevacČetiri stana u ovom objektu u potpunosti zadovoljavaju potrebe samostalnog života osoba sa hendikepom. Sve u zgradi i ovim stanovima od rampe, lifta, ulaznih vrata, posebne opreme u kuhinji i kupatilu je prilagođeno za slobodno kretanje osoba sa hendikepom. 

Zgrada ima visoke standarde energetske efikasnosti u pogledu termičke zaštite. Zgrada je priključena na daljinsko grejanje i poseduje sistem individualnog merenja potrošnje toplotne energije za svaki stan posebno. Na ovaj način je obezbeđeno da potrošnja energije po svakom stanu bude znatno niža od prosečne potrošnje. Na taj način će troškovi grejanja znatno manje da opterećuju kućni budžet domaćinstava sa niskim primanjima koji su korisnici socijalnog stanovanja u ovom objektu. 

kragujevacObjekt ima dva odvojena velika prostora za zajedničke aktivnosti stanara ne samo ove zgrade već i celog bloka. Naime u ostalim zgradama za socijalno stanovanje u bloku Avala u Kragujevcu, postoji oko 120 stanova, a ne postoje prostorije koje mogu da se koriste za okupljanje stanara. U zajedničkim prostorijama u okviru ove zgrade stanari će imati mogućnost da organizuju porodična događanja – slavlja, rođendane, slave, venčanja, skupove skupština stanara i slično. 

Objektom će upravljati JP Gradska stambena agencija, koja se za Grad Kragujevac inače bavi izgradnjom i upravljanjem stanovima za socijalno stanovanje. Centar za socijalni rad Solidarnost će biti zadužen za stanare objekta u okviru svojih nadležnosti.

Podeli ovo