Podrška vrtićima u Preševu, Šidu i Dimitrovgradu

Tokom migrantsko-izbegličke krize kroz Srbiju je u toku 2015. i 2016. godine tranzitiralo više od 600,000 izbeglica i migranata iz Sirije, Iraka, Avganistana i drugih ratom zahvaćenih područja. Teška situacija u kojoj su se ovi ljudi našli zahtevala je veliku odgovornost, ali i humanost članova zajednica kroz koje migranti prolaze ili u njima borave. Građani Srbijdimitrovgrad-13-mine su pokazali veliku solidarnost i pružili značajnu podršku ljudima koji su se našli u nevolji.

 

Najviše izazova i teškoća tokom krize imale su opštine i gradovi u graničnim područjima, a pre svega Preševo, Šid i Dimitrovgrad. To su zajednice koje se i same suočavaju sa siromaštvom i raznim drugim problemima, a pokazale su odvažnost i snalažljivost u kriznoj situaciji.

Fondacija za otvoreno društvo, Srbija i Grupa 484 su stoga odlučile da podrže zajednice u ovim opštinama donacijom za najvažnije članove društva – decu.

 

Akcija podrške opštinama Šid, Preševo i Dimitrovgrad sprovedena je u vidu donacije edukativnih materijala, tehničke opreme i igračaka predškolskim ustanovama. Materijali su pažljivo odabrani prema potrebama vrtića. Osim toga, urađene su i manje popravke na igralištima u Preševu i Dimitrovgradu, a u preševskoj područnoj jedinici Miratovac postavljene su i klackalice, ljuljaške, klupe i vrteška u dvorištu vrtića.

miratovac-1-min

Svečana primopredaja u Šidu održana je 18. maja u ustanovi „Jelica Stanivuković Šilja“, u Preševu 26. maja u ustanovi „8.mart“, a u Dimitrovgradu 27. maja u predškolskoj ustanovi „8. septembar“. Uz veseo program koji su deca priredila, članove lokalnih instucija, medije i prestavnike Fondacije za otvoreno društvo i Grupe 484, donacije su uručene uz lepe želje i u dobrom raspoloženju.

 

Ovom akcijom Fondacija za otvoreno društvo i Grupa 484 prepoznaju otvorenost, srdačnost i spremnost građana da pomognu ljudima u nevolji, što se pokazalo u najkritičnijem periodu tokom migrantsko-izbegličke krize 2015/2016. godine.

 

Verujemo da će pozitivni primer ovih opština biti uzor i drugim lokalnim zajednicama u Srbiji u odnosu prema drugom i drugačijem.

 

Projekat: Unapređenje migracionih politika u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana

Cilj: Podrška lokalnim zajednicama

Realizatori: Grupa 484 (Program direktne podrške)

Podrška: Fondacija za otvoreno društvo, Srbija

presevo-2-mindimitrovgrad-27-min

Podeli ovo