Ambasada Kraljevine Norveške dodelila dodatnih 1,200,000 EUR organizacijama civilnog društva u Srbiji

Ambasada Kraljevine Norveške je 11. juna – na stogodišnjicu dobijanja prava glasa za žene u Norveškoj – potpisala 30 novih ugovora sa organizacijama civilnog društva u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Ispred Centra za migracije Grupe 484, ceremoniji je prisustvovala  direktorka Centra dr Tanja Pavlov. 

Okupljenim predstavnicima civilnog društva se obratio Ambasador Nils Ragnar Kamsvåg, kao i tri istaknute žene čiji rad i angažovanje demonstriraju važnost učestvovanja žena u javnom životu Srbije: Natalija Mićunović, direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost pri Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike; Ivana Ćirković, direktorka Vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom; i Milica Delević, odlazeća predsedavajuća Odbora Narodne skupštine za evropske integracije i član Savetodavnog odbora Norveške ambasade.

Od 30 novih projekata 5 se finansira iz Programa za jačanje civilnog društva u Srbiji. Ovo su projekti koji su započeli u 2012. godini, te se potpisivanjem novih ugovora organizacijama omogućava da nastave svoj rad na programima zaštite manjinskih zajednica, jačanju kapaciteta NVO u Srbiji, transponovanju evropskih praksi u oblasti zaštite prirodne okoline, kao i na zaštiti tražioca azila. Među ovih 5 projekata odabran je i iznova podržan projekat Grupe 484 i naših partnera, u čijem fokusu je izgradnja sistema azila i unapređivanje politika koje se odnose na tražioce azila u Republici Srbiji. Opis projekta Grupe 484, kao i ostalih podržanih projekata možete pogledati OVDE.   

Preostalih 24 projekata finansiraju se kroz Fond Ambasade, odnosno kroz grant šemu Ambasade koja pokriva Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, i koja je otvorena tokom čitave godine. Projekti pokrivaju raznovrsna veoma važna pitanja – od prava LGBT zajednice u Srbiji (Pride 2013), do borbe protiv korupcije, unapređenja praćenja ostvarivanja prava mladih, žena i dece, prevencije nasilja i preduzetništva, obrazovanja, ekologije. Listu projekata podržanih od strane Fonda Ambasade možete pogledati OVDE.

Podeli ovo