Dodatak Grupe 484 u dnevnom listu Danas

Kako do konkurentnije Srbije: mogućnosti saradnje sa našim stručnjacima iz inostranstva

U dnevnom listu Danas, 28. novembra objavljen je dodatak Kako do konkurentnije Srbije: mogućnosti saradnje sa našim stručnjacima iz inostranstva Grupe 484. U dodatku su predstavljene dobre prakse državnih institucija, nevladinog i privatnog sektora, kao i stavovi uglednih sagovornika o razvojnim potencijalima „odliva mozgova“.

U centralnom tekstu Migracije i razvoj umesto „odliva mozgova“, dr Tanja Pavlov, direktorka Centra za migracije ističe da je potrebno svim raspoloživim resursima uticati na strukturne promene, a jedan od načina za to  je da se mobilnost stručnjaka, naučna dijaspora i naučnici-povratnici prepoznaju i iskoriste kao resurs društvenog napretka.

Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica govori o radu ove ustanove, mogućoj saradnji sa nekadašnjim polaznicima koji sada žive u inostranstvu i potezima koje bi država trebalo da učini kako bi povratnici primenom svog znanja i iskustva doprineli razvoju Srbije. Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke iznela je svoj stav o značaju cirkulisanja znanja i saradnji sa naučnicima iz dijaspore. 

Delatnost Poslovno-tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta u Beogradu u svetlu podsticanja preduzetničkih aktivnosti naših povratnika prikazala je Gordana Danilović Grković. Svoje mišljenje o nauci u službi ekonomskog razvoja i šansama da privreda Srbije postane konkurentnija zahvaljujući inovacijama izneo je Vladeta Marjanović, predsedavajući nezavisne investicione komisije Fonda za inovacionu delatnost. Kao primer dobre prakse iz regiona, predstavljene su aktivnosti organizacije Macedonia 2025.   

Poseban segment dodatka posvećen je procesu priznavanja stranih diploma u Srbiji, pri čemu je kao primer dobre prakse istaknut proces priznavanja stranih diploma u Hrvatskoj.

Podeli ovo