Gostovanje izložbe „Granica je zatvorena“ u Vranju

Ovog meseca naša putujuća izložba „Granica je zatvorena“ pronašla je sebi domaćine u Vranju. Ugostila nas je Galerija Narodnog muzeja, koja je tokom nekoliko dana postavljanja izložbe postala likovno-predstavljačka radionica za đake, autore izložbe, organizatore i kustose. Karnevalska atmosfera osećala se za vreme priprema i otvaranja.

Početak aktivnosti obeležila je poseta autorskog tima, predstavnika Grupe 484 i naših vranjskih saradnika Gimnaziji „Bora Stanković“ u Vranju. U svečanoj sali predstavili smo đacima kontekst nastanka izložbe i njen dosadašnji život i pozvali ih da se pridruže aktivnostima.

Veliki odziv osnovaca i srednjoškolaca naveo nas je da sledećeg dana, u Galeriji Narodnog muzeja, organizujemo tri radne grupe: jednu koja će učestvovati na radionici „Ja kao kustos“ sa Ivanom Bogićević Leko i dve koje će se baviti likovnim radom sa Draganom Protićem iz Umetničkog kolektiva „Шkart“ i Snežanom Skoko.

Đaci su se pripremili da na otvaranju vode publiku kroz izložbu, a njihovi likovni radovi, inspirisani materijalima sa izložbe, uključeni su u postavku. Planiramo da te radove uključujemo u postavku na narednim gostovanjima, od kojih je prvo zakazano za maj, u Subotici. Takođe, učenici su pomagali našem timu i oko postavljanja izložbe. Njihovo aktivno učešće u procesu obogatilo je izložbu i za nas bilo dragoceno.

Trećeg dana, 15. aprila, izložba je svečano otvorena u 18h. Saradnike, prijatelje i goste pozdravili su domaćini, autorski tim i Grupa 484, a kroz izložbu su ih vodili naši mladi kustosi. Izložba će trajati do kraja aprila.

„Granica je zatvorena“ rezultat je saradnje migranata i tražilaca azila u Srbiji sa umetnicima Lukom Kneževićem-Strikom, Snežanom Skoko, Ivanom Bogićević-Leko, kolektivom „Škart“, Grupom 484 i Muzejem afričke umetnosti (kustoskinje Ivana Vojt i Emilia Epštajn). Izložba predstavlja susret sa pričama o životima hrabrih ljudi koji su pošli na put u nepoznato, bežeći od rata i siromaštva.

Detalje o nastanku izložbe možete naći na sajtu Muzeja afričke umetnosti.

IMG_1152 - копијаIMG_1184IMG_1205 IMG_1197IMG_1232 IMG_1306

PROJEKAT: PROACTION – Zaštita od diskriminacije tražilaca azila i dece bez pratnje u migracijama; Naše nove komšije – unapređenje migracionih politika u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana

CILJ: Ojačati podršku domaćih OCD-a tražiocima azila i deci bez pratnje u migracijama izgradnjom njihovih kapaciteta za prevenciju i zaštitu od diskriminacije i kršenja ljudskih prava i kroz umrežavanje sa nacionalnim i lokalnim institucijama; Izgradnja poverenja i senzibilizacija lokalne zajednice za razumevanje situacije u kojoj se nalaze tražioci azila i migranti. 

REALIZATORI: GRUPA 484 (Obrazovni program „Mi i oni drugi“ i Centar za migracije)

PODRŠKA: Delegacija Evropske unije u Srbiji, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade RS, Fondacija za otvoreno društvo – Srbija, Charles Stewart Mott Foundation

Podeli ovo