„Granica je zatvorena“ u Savremenoj galeriji u Subotici

Putujući život izložbe „Granica je zatvorena“ nastavio se početkom maja. Iz južnih krajeva preselili smo se u severne, gde smo postali gosti Savremene galerije u Subotici. Rešili smo da zadržimo oprobanu dobru praksu rada sa srednjoškolcima tokom postavljanja izložbe.

Subotički srednjoškolci su nam se pridružili na radionici „Ja kao kustos“ sa Ivanom Bogićević-Leko, a zatim i na likovnim radionicama sa Draganom Protićem i Snežanom Skoko. Ideje za likovne radove pronalazili su u izložbenim eksponatima, razgovorima sa autorima, a posebno u radovima svojih vršnjaka iz Vranja, koji su uključeni u postavku.

Na ovaj način izložba se svakim gostovanjem obogaćuje i raste – njena mlada publika postaje njen tumač i ko-autor. Izložba time sa sobom nosi i u sebe uključuje i svoje razne interpretacije. Subotička postavka sadrži radove vranjskih i subotičkih srednjoškolaca sa porukama ispisanim na engleskom, srpsko-hrvatskom i mađarskom jeziku.

Izložba je otvorena 6. maja u 19h, uz prisustvo velikog broja lokalnih medija i brojne goste. Publiku su pozdravili autori izložbe: Nena Skoko, Ivana Bogićević-Leko, Dragan Protić i Luka Knežević-Strika; zatim direktorka Savremene galerije Nela Tonković i Robert Kozma iz Grupe 484, a kroz izložbu su vodili subotički srednjoškolci.

„Granica je zatvorena“ rezultat je saradnje migranata i tražilaca azila u Srbiji sa umetnicima Lukom Kneževićem-Strikom, Snežanom Skoko, Ivanom Bogićević-Leko, kolektivom „Škart“, Grupom 484 i Muzejem afričke umetnosti (kustoskinje Ivana Vojt i Emilia Epštajn). Izložba predstavlja susret sa pričama o životima hrabrih ljudi koji su pošli na put u nepoznato, bežeći od rata i siromaštva.

Detalje o nastanku izložbe možete naći na sajtu Muzeja afričke umetnosti.IMG_0424 IMG_0451IMG_0488IMG_0487IMG_0542   IMG_0556 IMG_0562IMG_0577IMG_0592IMG_0544

Fotografije: Luka Knežević-Strika

PROJEKAT: PROACTION – Zaštita od diskriminacije tražilaca azila i dece bez pratnje u migracijama; Naše nove komšije – unapređenje migracionih politika u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana

CILJ: Ojačati podršku domaćih OCD-a tražiocima azila i deci bez pratnje u migracijama izgradnjom njihovih kapaciteta za prevenciju i zaštitu od diskriminacije i kršenja ljudskih prava i kroz umrežavanje sa nacionalnim i lokalnim institucijama; Izgradnja poverenja i senzibilizacija lokalne zajednice za razumevanje situacije u kojoj se nalaze tražioci azila i migranti. 

REALIZATORI: GRUPA 484 (Obrazovni program „Mi i oni drugi“ i Centar za migracije)

PODRŠKA: Delegacija Evropske unije u Srbiji, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade RS, Fondacija za otvoreno društvo – Srbija, Charles Stewart Mott Foundation

Podeli ovo