Grupa 484 na Evropskom sajmu socijalnog preduzetništva u Plovdivu

plovdivBojan Velev, Project Assistant, predstavljao je Grupu 484 i Mrežu Socijalne Ekonomije u Srbiji -SENS na prvom Evropskom sajmu socijalnih preduzeća i zadruga za osobe sa invaliditetom koji je od 29. marta do 1. aprila održan u Plovdivu. Na štandu Grupe 484 i SENS-a, bili su izloženi predmeti šest članica SENS-a – Eko Bag, Bio Idea sapuni, Lice Ulice, Društvo za celebralnu i dečiju paralizu Bajina Bašta, HOD Divac, Daj Daj Pelene i udruženje Živimo Zajedno. Pored njihovih proizvoda i rukotvorina, posetiocima je predstavljena i publikacija Grupe 484 o socijalnom preduzetništvu u Srbiji, kao i aktuelni projekti organizacije u ovoj oblasti. Ovo je bila dobra prilika da se srodne organizacije, zadruge i preduzeća iz Bugarske, Rumunije, Italije, kao i mreža kooperativa na nivou EU, upoznaju sa radom Grupe 484 i članica SENS-a. 

plovdivSajam, koji su zajednički organizovali CECOP – CICOPA Europe i Nacionalna unija radnika i proizvođačkih zadruga Bugarske, svečano je otvorio Laszlo Andor, Evropski komesar za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju. On je istakao da je neophodna bolja socijalna zaštita i borba protiv diskriminacije najranjivijih socijalnih grupa. “Tokom proteklih pet godina, Evropa se nalazi u krizi koja je rezultirala porastom nezaposlenosti, što je uslovilo finansijske poteškoće i dodatno otežalo položaj ovih ljudi. Moramo dodatno podržati one koji su napušteni od strane društva”, rekao je Andor i naglasio značaj socijalne ekonomije i socijalnog preduzetništva za Evropsku komisiju.  

plovdivU okviru sajma je organizovana i konferencija “Socijalno preduzetništvo i Evropa 2020” kojoj je prisustovao predstavnik Grupe 484. Sajam i konferencija su izazvali veliko interesovanje bugarskih medija, a prilog sa izjavom Bojana Veleva možete pogledati OVDE.

Podeli ovo