Izložba “Granica je zatvorena” u Somboru

Posle Loznice, Vranja i Subotice, naša dokumentarna izložba o putu i iskustvu migranata i tražilaca azila “Granica je zatvorena” gostuje u Somboru, u maloj galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić”. Od nastanka izložbe, ideja je bila da radoviIMG_1851 i priče koje oni pričaju budu korišćeni u edukativne svrhe u lokalnim zajednicama, naročito u radu sa đacima. Želeli smo da oživimo aktivističku ulogu muzeja, kao i da izložba ne bude materijal koji publika pasivno prima, već događaj koji podrazumeva interakciju, razmenu, aktivno učešće publike. Izložba je i sama rezultat saradnje migranata i tražilaca azila u Srbiji sa umetnicima Lukom Kneževićem-Strikom, Snežanom Skoko, Ivanom Bogićević-Leko, kolektivom „Škart“, Grupom 484 i Muzejem afričke umetnosti (kustoskinje Ivana Vojt i Emilia Epštajn).

Tokom dosadašnjeg života i puta, izložba “Granica je zatvorena” ulazila je u različite prostore i pozivala profesore, đake, građane da se pridruže, učestvuju u razgovoru, razmatraju pitanja: slike drugog, diskriminacije, migracija; protumače ono što vide i čuju i uključe svoj glas i rad u priču o izložbi.

U Somboru smo postavljali izložbu uz pomoć učenica Gimnazije “Veljko Petrović”. Sa njima smo razgovarali, slikali, družili se. One su, pripremljenje kroz radionicu sa Ivanom Bogićević-Leko – “Ja kao kustos”, otvorile izložbu i publici predstavile radove. Ispričale su ono što su od nas čule, ali i ono što je njihov lični utisak o izložbi. Takođe, učestvovale su i IMG_1855na likovnoj radionici sa Snežanom Skoko. Njihovi radovi, slično radovima vranjskih i subotičkih đaka, šalju jasnu poruku protiv diskriminacije i razmatraju pitanje slobode. Izbor sličnih motiva kod đaka iz različitih gradova u radovima inspirisanim izložbom za nas je znak da izložba šalje nedvosmislenu poruku kada su u pitanju opšte ljudske vrednosti.

Na svečanom otvaranju izložbe, 24. maja, publiku su pozdravili autori: Snežana Skoko, Ivana Bogićević-Leko i Luka Knežević-Strika; zatim Tatjana Dimitrijević, urednica likovnih programa KC “Laza Kostić” i Robert Kozma iz GrupeIMG_1887 484. Izložba će trajati do sredine juna.

Detalje o nastanku izložbe možete naći na sajtu Muzeja afričke umetnosti.

Fotografije: Luka Knežević-Strika

PROJEKAT: PROACTION – Zaštita od diskriminacije tražilaca azila i dece bez pratnje u migracijama; Naše nove komšije – unapređenje migracionih politika u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana; Naše komšije – Inkluzivne zajednice na putu ka osetljivijem društvu bez diskriminacije

CILJ: Ojačati podršku domaćih OCD-a tražiocima azila i deci bez pratnje u migracijama izgradnjom njihovih kapaciteta za prevenciju i zaštitu od diskriminacije i kršenja ljudskih prava i kroz umrežavanje sa nacionalnim i lokalnim institucijama; Izgradnja poverenja i senzibIMG_1877ilizacija lokalne zajednice za razumevanje situacije u kojoj se nalaze tražioci azila i migranti; Doprinos razvoju otvorenog i tolerantnog društva u kojem je svako dobrodošao, i u kojem se različitost smatra bogatstvom.

REALIZATORI: GRUPA 484 (Obrazovni program „Mi i oni drugi“ i Centar za migracije)

PODRŠKA: Delegacija Evropske unije u Srbiji, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade RS, Fondacija za otvoreno društvo – Srbija, CCFD – Terre Solidaire

 

Podeli ovo