Izveštaj MIPEX- nalazi u regionu Zapadnog Balkana

U petak, 28.3.2014. godine u Aeroklubu održana je regionalna konferencija Indeks razvijenosti politika integracije migranata – nalazi u regionu Zapadnog Balkana, čiji je cilj bio predstavljanje regionalnog istraživanja o migracijskim politikama u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Srbiji. Rezultate istraživanja predstavila je Zvezda Vankova, analitičarka javnih politika Grupe za migracione politike iz Brisela uz čiju podršku je istraživanje i sprovedeno.

Zemlje su ocenjene i međusobno upoređene shodno svetski priznatoj metodologiji Migrant Integration Policy Index (MIPEX) koju koristi Grupa za migracijske politike iz Brisela. Indeks je referentni vodič i interаktivna аlаtka zа procenu, poređenje i poboljšаnje politika integrаcije.

Pored istraživača iz regiona, koju su pojedinačno predstavili rezultate za svoje zemlje (Emir Prcanović, NVO Vaša Prava BiH; Snježana Gregurović i Drago Župarić-Iljić, Institut za migracije i narodnosti Hrvatska; Zlatko Simonovski, Centar za istraživanje i kreiranje politika, Biljana Kotevska, Studiorum Makedonija), na konferenciji su govorili i Gordana Delić, izvršna direktorka, Balkanskog fonda za demokratiju, Vladimir Mikeljević, advokat i šef odeljenja za imigraciju, Levi Solicitors, Lids,Velika Britanija i Vladimir Petronijević, izvršni director Grupe 484.

Regionalna konferencija predstavlja završni događaj na projektu Migrant Integration Policy Index (MIPEX) in the Western Balkan Region, a koji podržava Balkanski fond za demokratiju (BTD).

Izveštaj možete preuzeti OVDE, a pojedinačne izveštaje zemalja možete pronaći i na internet sajtu MIPEX-a.

Podeli ovo