Kad migrantske neme karte pričaju: akcije u Šidu i Beogradu

PROJEKAT: Umrežavanje i građenje kapaciteta za efektivniju migracionu politiku u Srbiji (II ciklus); Naše nove komšije – jačanje kapaciteta      za razumevanje kulturne različitosti
CILJEVI: Unapređenje javnih politika i institucionalnih praksi u oblastima azila i readmisije; doprinos razvoju otvorenosti i tolerantnosti u našem društvu
REALIZATORI: Grupa 484 (Centar za migracije – CEMI i obrazovni program “Mi i oni drugi”), umetnički kolektiv ŠKART
PODRŠKA: Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu i CCFD – Terre solidaire

Koja je razlika između tražioca azila i izbeglice? Na koje načine tražioci azila i iregularni migranti prelaze međunarodne granice na putu ka sigurnoj zemlji? Zašto ljudi odlučuju da napuste svoje domove i emigriraju u druge zemlje?

Ovo su neka od glavnih pitanja putem kojih je Grupa 484 u saradnji sa umetničkim kolektivom “Škart”, Crvenim krstom Šida i svojim volonterima u interaktivnu i umetnički uobličenu raspravu o migracijama u Srbiji i regionu uključila nekoliko desetina učesnika dve akcije održane 19. juna u Šidu i 20. juna u “Parku mira Jelene Šantić” u Beogradu. Cilj obe akcije je bio da se učesnici, i najpre mladi, upoznaju sa teškim položajem migrantskih grupa u našem okruženju i tako podstaknu na solidarnost i toleranciju prema ovoj ranjivoj populaciji.

Tim Grupe 484 i Škarta, koji su činili Ivana Bogićević Leko, Đorđe Balmazović i Robert Kozma, posetili su učenike gimnazije “Sava Šumanović” i podmladak Crvenog krsta u Šidu. Kroz dvo-i-po časovnu radionicu ukazali su na pravne i socijalne izazove iregularnih migranata i tražilaca azila. Fokusirajući se na pojedinačne intimne priče i iskustva samih migranta, proveli su učesnike kroz neizvestan, opasan i dug put koji migranti prelaze od svoje zemlje do sigurnog utočišta u Srbiji ili nekoj drugoj evropskoj destinacije. Nakon diskusije, gimnazijalci su vizuelno predstavili nekoliko migrantskih ispovesti koristeći velikoformatne geografske neme karte koje su potom izložili u centralnom gradskom parku. Tom prilikom ovi mladi učesnici su se okušali u ulozi edukatora i podelili delić novostečenog znanja svojim sugrađanima, kroz neposrednu interakciju sa prolaznicima i posetiocima parka i deljenjem unapred pripremljenog kratkog izbora poezije pesnika iz “migrantskih” zemalja (Afganistana, Somalije, Angole, Iraka, Etiopije) i pesnika koji su pisali o iskustvu migranata i izbeglica.

Dan kasnije i u istom stilu, Grupa 484 i Škart su zajedničkim snagama organizovali još jednu interaktivnu radionicu na otvorenom, ovoga puta u “Parku mira Jelena Šantić” na Vračaru. Kroz niz kreativnih aktivnosti, akcijom je obeležen Međunarodni dan izbeglica. Sa namerom da promovišu bolju obaveštenost i saosećajnost prema ljudima koji migriraju u i kroz Srbiju u potrazi za privremenim ili stalnim utočištem, Grupa 484 je delila zbirku “migrantske poezije”, kao i informativni flajer sa najosnovnijim podacima o migrantima u Srbiji. Šetajući pločnicima koje su krasili emotivni stihovi iz zbirke pesama, posetioci su imali prilike da razgovaraju sa članovima Grupe 484 i Škarta i saznaju kako izgleda višemesečni, i u mnogim slučajevima, višegodišnji put koji migranti pređu u potrazi za slobodom i novim domom, gde mogu ostvariti osnovna ljudska prava koja su im uskraćena u njihovoj zemlji porekla. Naši najmlađi sugrađani su posebno bili zainteresovani za priče predstavljene na nemim geografskim kartama koje su napravljene tokom radionice u Šidu.

   

Podeli ovo