Konferencija „Dobre prakse i modeli socijalnog poduzetništva – mogućnosti, izazovi i perspektive“

Na međunarodnoj konferenciji „Dobre prakse i modeli socijalnog poduzetništva – mogućnosti, izazovi i perspektive“, Zorica Živojinović, koordinatorka programa Grupe 484, predstavila je izazove sa kojima se suočavaju socijalni preduzetnici i udruženja koja podržavaju razvoj socijalnog preduzetništva u Srbiji.

Uvodničari i panelisti iz Velike Britanije, Srbije, Hrvatske i BIH (Social Enterprise UK, Social Audit Network, Smart kolektiv, SEFOR, CEDRA; Mozaik, BIT Centar) su predstavili modele socijalnog preduzetništva koji se primjenjuju u zemaljama Evropske unije i regiona. Zajednički zaključak učesnika konferencije je da preduzetništvo u privatnom sektoru može delovati u socijalnom duhu i stvarati značajne društvene vrednosti u vidu zapošljavanja, unapređenja uslova rada, pružanja potrebnih proizvoda i usluga odnosno kreiranja društva jednakih šansi za svakog pojedinca. Ili, kako kaže Bill Drayton: ”Socijalni preduzetnici se ne zadovoljavaju time da samo daju ribu ili da poduče kako je upecati. Oni se neće smiriti dok ne povedu revoluciju u ribarskoj industriji”.

Konferenciju je organizovao Biro za ljudska prava iz Tuzle, koji je učesnicima predstavio i svoj “Priručnik o dobrim praksama i primjeni modela socijalnog poduzetništva u zemljama EU i regiona”. 

Podeli ovo