Konferencija “Na pola puta – prihvat i povratak maloletnih migranata bez pratnje”

Zajedno sa Makedonskim udruženjem mladih pravnika i Holandskim savetom za izbeglice, u ponedeljak, 30. januara, u hotelu Zira u Beogradu, organizovali smo konferenciju “Na pola puta – prihvat i povratak maloletnih migranata bez pratnje”. Nprochild_konferencija1amera skupa je bila da se svim zainteresovanim akterima omogući diskusija o dva aspekta zaštite maloletnih migranata bez pratnje u Srbiji i Makedoniji.

Na uvodnom panelu, govorilo se o modelima zbrinjavanja maloletnih migranata bez pratnje, sa posebnim osvrtom na ulogu staratelja, instit
ut hraniteljstva, određivanje najboljeg interesa deteta i dostupne usluge u centrima za smeštaj.

Drugi panel bio je posvećen standardima vraćanja maloletnih migranata bez pratnje i predlozima za unapređenje postojeće prakse i zakonodavnog okvira.

Konferencija je deo projekta koji se sprovodi zahvaljujući podršci Ambasade Kraljevine Holandijeprochild_konferencija3 u Beogradu. Na skupu su predstavljene i publikacije nastale u okviru projekta: Priručnik o delotvornoj zaštiti dece bez pratnje u migracijama i dece u migracijama odvojene od oba roditelja ili staratelja u Srbiji i Makedoniji i Maloletnici bez pratnje i razdvojeni maloletnici u procesu povratka.

PROJEKAT: U susret boljoj zaštiti razdvojene i dece bez pratnje u migracijama – PROCHILD

CILJ: Doprinos izgradnji efektivne zaštite razdvojene i dece bez pratnje u migracijama, podizanje svesti javnosti o kompleksnosti zaštite, podizanje kapaciteta civilnog društva i institucija na lokalu i doprinos unapređenju politika u ovoj oblasti.

REALIZATOR: GRUPA 484 (Centar za migracije)

PODRŠKA: Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu

prochild_konferencija2  prochild_konferencija5

Podeli ovo