Novi Sad – Ulična akcija Grupe 484: Ovde i sada

Brojke su ljudi. Delići ljudskih života. U svakoj brojci gomila lica i nespričanih priča.

ovde i sadaU sredu, 6. juna 2012. godine, Grupa 484, u saradnji sa Novosadskim humanitarnim centrom i uz podršku lokalnih saradnika, na ulicama Rume izvodi akciju OVDE I SADA – kojom podržavamo razumevanje između onih koji su došli i onih koji su ovde od ranije, ukazujemo na ljudsku dimenziju socijalnog uključivanja izbeglica i raseljenih lica, a integraciju u lokalne zajednice prepoznajemo kao proces koji svima treba doneti dobrobiti. Konkretnije, akcijom nastojimo širu javnost uključiti u dijalog o realizaciji Lokalnog akcionog plana za rešavanje pitanja izbeglih i interno raseljenih lica u Opštini Ruma, a takav pristup zasnivamo na uverenju da je javnoj raspravi potrebno izložiti sve lokalne javne politike i strateške planove, uključujući i budžete kojima će te politike i planovi biti podržani.

 

 

Akcija će biti izvedena na četiri lokacije u periodu od 13 do 16 časova, i to:

  • kod Gradske pijace (ulaz sa Glavne ulice), u periodu od 13.00 do 13.45 časova;
  • ispred Gradske kuće, u periodu od 14.00 do 14.45 časova; i
  • na Gradskom trgu, u periodu od 15.00 do 16.00 časova.

Sama akcija uključuje uličnu izložbu 7 panoa i deljenje brošura. Panoi i brošura, posebno pripremljeni za ovu priliku, nastali su u saradnji Grupe 484 i umetničkog kolektiva Škart. Kao i brošura, panoi koji će biti izloženi u Rumi plod su umetničkog oblikovanja tekstualnih i fotografskih sadržaja. Umetnički postupak se zasnivao na suprotstavljanju hladnih zvaničnih informacija i žive ljudske reči ostavljene i opet nađene u jučerašnjim novinama i različitim privatnim arhivama. Fotografije koje upotpunjuju taj tekstualni materijal beleže momente i detalje nečijih života, života koji ostaju na marginama, običnih ljudi, nekoga ko živi tu pored nas, jednoga od nas.

Na mestima izvođenja akcije, članovi i saradnici Grupe 484 razgovaraće sa građanima. Akcija će, takođe, omogućiti prikupljanje utisaka i reakcija, koje će građani moći da zapišu i ostave u kutiji koja će biti deo ulične izložbe.

Podeli ovo