Novogodišnje dečije „Pesničenje“

_70N2182

U ponedeljak, 21. decembra 2015. godine u 19h, u fiskulturnoj sali Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Pančevu, održana je novogodišnja dečija poetsko-scenska manifestacija „Pesničenje“. Na ovom „treningu aktivne poezije“ nastupali su horići „Deca sa Meseca“ iz Doma za decu i omladinu „Vera Radivojević“ u Beloj Crkvi i „AprilZMAJun“ iz Doma za decu i omladinu „J. J. Zmaj“ u Beogradu, kao i mladi muzičari iz OŠ „J. J. Zmaj“ iz Pančeva. Svoje pesmice, nastale na radionicama, recitovali su osnovci iz Pančeva i Crepaje, a podstaknuti njihovim nastupom, u recitovanju su se oprobali neki članovi hora.

Šarena svetla, neobični stihovi, zvuci gitare, pankerski duh, sedenje na strunjačama, maskiranje i eksplozija papirnih trakica na kraju učinili su ovu proslavu magičnom.

_70N2453

Posetioci su, osim magije, sa sobom poneli i knjižicu „Vetar daje sve od sebe“ – zbirku pesmica posvećenih horu „AprilZMAJun“, koja je premijerno predstavljena te večeri. Pesmice su nastajale kroz brojne radionice i druženja na kojima su naši saradnici razgovarali sa decom iz hora o njihovim željama, strahovima, idejama, problemima, o onome što im je smešno, što im se dopada i što ih zabavlja, jednako kao i onome što ih plaši, rastužuje i uznemirava. Ove razgovore, pretočene u stihove uvežbavaju i izvode horići „Deca sa Meseca“ i „AprilZMAJun“.

„Dečije Pesničenje“, izraslo iz literarne manifestacije „Pesničenje“ za „odrasle“, podstiče šarolikost, nestašluk i slobodu prvih stihova i drugih kreativnih istupanja najmlađih. Ovaj nastup bio je prikaz rezultata kreativnog haosa sa radionica, vežbi i proba.

IMG_0312

U radu sa decom učestvuju i podržavaju ih umetnici: Ivana Bogićević Leko, grupa „Škart“ – rad sa horićima „AprilZMAJun“ i „Deca sa Meseca“; Ružica Dević, Danilo Šolović i Filip Zarić – literarne radionice sa osnovcima iz Pančeva i Crepaje. Njihov zajednički rad predstavljen je na ovom „Dečijem Pesničenju“.

Projekat: SCORE II Reforma sistema socijalne zaštite po meri deteta – nastavak

Cilj: Jačanje kapaciteta i povezivanje organizacija civilnog društva i ustanova socijalne zaštite koje pružaju usluge socijalne zašti deci, kako bi razvili odgovarajući sistem podrške, usluga i politika prema deci koja pripadaju marginalizovanim skupinama, poštujući princip “najboljeg interesa deteta”.

Realizatori: Grupa 484 (Obrazovni program „Mi i oni drugi“, Program direktne podrške i Centar za migracije)

Podrška: Delegacija Evropske unije i Save the Children

_70N2434

Podeli ovo