Održan sastanak predstavnika Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije

Projekat „Od politika do praksi „priliva mozgova“ – širenje najboljih institucionalnih praksi u regionu Zapadnog Balkana“

U okviru projekta „Od politika do praksi „priliva mozgova“ – širenje najboljih institucionalnih praksi u regionu Zapadnog Balkana“ koga podržava Balkanski fond za demokratiju, projekat Nemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Američkih Država, 24. septembra održan je sastanak na kome su predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije razmenili iskustva o razvoju institucionalnih mehanizama „priliva mozgova“ u svojim zemljama. 

Bernard Zeneli iz UNDP iz Albanije predstavio je „Program priliva mozgova“ koji je uspostavljen 2006. i koji kao primer dobre prakse može poslužiti kao polazište za kreatore politika u Jugoistočnoj Evropi. Ovaj Program usmeren ka reintegraciji visokokvalifikovanih povratnika realizuju tri grupe partnera u Albaniji: država, zatim međunarodne organizacije i donatori, uz podršku univerziteta, istraživačkih centara i nevladinih organizacija. Uspešnost programa ogleda se u činjenici da podržava povratak kroz tri različita sektora: državnu administraciju, sistem visokog obrazovanja i istraživačke aktivnosti i privatni biznis, ali i u tome da počiva na principima apolitičnosti, profesionalizma i transparentnosti. 

U okviru Programa je kreirana baza istraživača, a pored toga je omogućena i razmena znanja kroz otvorene seminare, konferencije i predavanja gostujućih profesora – što je regulisano Zakonom o visokom obrazovanju. Razvijene su i podsticajne mere za visokoobrazovane povratnike – prioritizacija kod konkursa za posao, finansijska nagrada za titulu – master i više, povoljniji uslovi za stambene kredite, i sl. Povoljan zakonski okvir, istakao je Zaneli, neophodan je za podsticanje povratka visokokvalifikovanih stručnjaka i njihovo zapošljavanje.

O mogućnostima za razvoj programa „priliva mozgova“ u Bosni i Hercegovini govorila je Emina Ćosić, predstavnica Academia, a situaciju na ovom polju u Makedoniji predstavio je Riste Zmejkoski iz Centra za istraživanje i kreiranje politika (CRPM). Mogućnosti za razvoj programa u Srbiji analizirala je dr Tanja Pavlov, direktorka Centra za migracije Grupe 484. 

Činjenica da „priliv mozgova“ još uvek nije prepoznat kao prioritet državne politike zajednička je Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji, iako ima dobrih inicijativa i praksi u sve tri zemlje. Zato se aktivnosti na njihovom identifikovanju i ukazivanju na mogućnost njihove institucionalizacije nastavljaju u sve tri zemlje, uz korišćenje naučenih lekcija iz „Programa priliva mozgova“ Albanije.

Podeli ovo