Održani seminari o fondovima za podršku akademskim i naučnim projektima

Kako pretvoriti ideje u evropske istraživačke projekte

U okviru projekta  „Podsticanje zapošljavanja mladih kroz saradnju sa preduzetnicima i dijasporom“  koji sprovode USAID Projekat održivog lokalnog razvoja i Grupa 484, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Agencijama za lokalni i regionalni razvoj, krajem oktobra u Vranju, Užicu i Novom Pazaru održani su jednodnevni seminari o fondovima za podršku akademskim i naučnim projektima i Sedmom okvirnom programu Evropske unije za istraživanje i tehnološki razvoj.
Seminaru u Gradskoj upravi Vranja, održanom 23. oktobra, prisustvovalo je 26 mladih iz Vranja. Bujanovca i Vladičinog Hana. Na seminaru u Gradskom razvojnom centru Užica, 30. oktobra bilo je 23 polaznika iz Užica, Čajetine, Priboja, Nove Varoši i Prijepolja. Mladi iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina, njih19, zainteresovano su pratili izlaganja na seminaru u Kulturnom centru Novog Pazara, 31. oktobra. Seminaru u Novom Pazaru prisustvovao je i Howard Ockman, direktor projekta USAID Projekta održivog lokalnog razvoja, koji je pozdravio prisutne i istakao da se lokalni ekonomski razvoj pre svega tiče razvoja mladih i mogućnosti za pronalaženje zaposlenja, a time i poboljšanja uslova života u lokalnoj zajednici.

Predavači Bojan Velev i Robert Kozma iz Grupe 484 detaljno su predstavili Sedmi okvirni program Evropske Unije za istraživanje i tehnološki razvoj – FP7 (sve segmente programa, relevantne aktere i nacionalne kontakt tačke). Bilo je reči o mogućnostima za učešće mladih istraživača i instituta u programu FP7, a mladi su mogli i da čuju savete kako da pretvore svoje ideje u evropske istraživačke projekte.

Pored toga, učesnici seminara saznali su koji su programi i izvori finansiranja odgovarajući za organizacije civilnog društva, informisani su o elementima projektnog ciklusa i mogli su da čuju kako se piše predlog projekta, kao i koja je uloga mladih istraživača u ovim projektima. Predstavljene su i mogućnosti stipendiranja studijskog i istraživačkog boravka u inostranstvu.

 

Pogledajte i prilog o siminaru održanom u Novom Pazaru.

Podeli ovo