Otvorena izložba “Granica je zatvorena” u Loznici!

Posle Muzeja afričke umetnosti i Beograda, izložba o životu i putu tražilaca azila i migranata “Granica je zatvorena” kreće na turneju po Srbiji. U planu su četiri gostovanja, a prvo je organizovano u Muzeju Jadra u Loznici, uz pomoć i gostoprimstvo osoblja Muzeja.

IMG_0988Izložba je otvorena 28. januara 2016. godine u 18 časova. Brojne goste pozdravili su članovi autorskog tima, uprave Muzeja Jadra i predstavnici Grupe 484. Prvo vođenje kroz izložbu autori su prepustili učenicima Gimnazije “Vuk Karadžić” iz Loznice, koji su prošli kroz radionicu “Ja kao kustos” i dali sopstveno tumačenje izloženih radova.


Mladi kustosi će organizovati vođenja za publiku do kraja trajanja izložbe. Izložba traje do 13. februara.IMG_1016

Izložba je nastala kroz saradnju umetnika Ivane Bogićević-Leko, Snežane Skoko, Luke Kneževića Strike (Belgrade Raw Collective) i umetničkog kolektiva „Škart”, Muzeja afričke umetnosti (kustoskinje Ivana Vojt i Emilia Epštajn) i Grupe 484. Radovi predstavljeni na izložbi rezultat su višegodišnjeg rada ove grupe umetnika sa korisnicima centara za smeštaj tražilaca azila u Srbiji. Za vreme ovih poseta i druženja nastajali su radovi različitih formata, inspirisani pričama i životima ljudi koji su boravili u centrima i često aktivno učestvovali u stvaralačkom procesu.

PROJEKAT: PROACTION – Zaštita od diskriminacije tražilaca azila i dece bez pratnje u migracijama

CILJ: Izgradnja poverenja i senzibilizacija lokalne zajednice za razumevanje situacije u kojoj se nalaze tražioci azila i migranti; Ojačati podršku domaćih OCD-a tražiocima azila i deci bez pratnje u migracijama izgradnjom njihovih kapaciteta za prevenciju i zaštitu od diskriminacije i kršenja ljudskih prava i kroz umrežavanje sa nacionalnim i lokalnim institucijama.

REALIZATORI: GRUPA 484 (Obrazovni program „Mi i oni drugi“ i Centar za migracije)

PODRŠKA: Delegacija Evropske unije u Srbiji, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade RS

Podeli ovo