Podrška tražiocima azila u Loznici i Banji Koviljači

U periodu od 27. do 29. maja 2015. tim Grupe 484 organizovao je u Loznici i Banji Koviljači niz aktivnosti kojima su želeli pružiti podršku tražiocima azila koji su smešteni u centru u Banji Koviljači, i ukazati građanima Banje Koviljače i Loznice na probleme sa kojima se suočavaju tražioci azila i migranti na svom putu do Srbije i u mestima u kojima su smešteni ili kroz koja migriraju.

Tokom dva dana Ivana Bogićević Leko (pozorišna rediteljka), Snežana Skoko (umetnica), Đorđe Balmazović (multimedijalni umetnik, umetničke grupa „Škart“) i Luka Knežević-Strika (fotograf/umetnik, Belgrade Raw Collective) pružali su socijalnu podršku tražiocima azila kroz niz umetničkih radionica: slikarske radionice za najmlađe – decu tražioce azila; tekstilne radionice za žene tražiteljke azila, tokom kojih su svi zajedno na jastučnicama, majicama i cegerima vezli svoje misli, želje i nadanja. Naglasak kod ovih radionica nije isključivo na produktima (dapače) nego na samom procesu – druženju, razgovoru, upoznavanju, pružanju podrške. Na osnovu razgovora o razlozima i načinima migriranja, ilustrovane su tkz. mape puta tražioca azila, koje se dalje koriste u radu sa mladim ljudima iz zajednice.

Uporedo sa ovim aktivnostima, organizovana je dvoipočasovna radionica „Neme karte“ za lozničke srednjoškolce u Omladinskom centru pri Gimnaziji u Loznici, u sredu (27. maja), u saradnji sa Gimnazijom i profesorom filozofije iz ove škole, Mirkom Markovićem.  Učenicima trećeg razreda lozničke Gimnazije ukazano je na pravne i socijalne izazove sa kojima se suočavaju migranti. Učesnici su na jedan neobičan način, slušajući na posredan način pojedinačne intimne priče i iskustva samih migranata, u svojim mislima prošli kroz neizvestan i opasan put koji migranti prolaze od svoje zemlje do sigurnog utočišta u Srbiji ili neke druge evropske destinacije.

Ova radionica ujedno je bila i priprema za film Želimira Žilnika „Destinacija Serbistan“ koji je prikazan dan kasnije u Omladinskom centru u okviru turneje „Slobodna zona“. Višestruko nagrađivani dokumentarni film Želimira Žilnika „Destinacija Serbistan“ je doku-drama o životu tražilaca azila i migranata u Srbiji i potrebi poštovanja prava migranata i tražilaca azila. Film je proglašen je na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma za najbolji dugometražni dokumentarni film u domaćoj selekciji. Filmove sa migrantskom tematikom zajedno organizuju Grupa 484 i Filmski festival „Slobodna zona“ u Loznici, Mladenovcu, Sjenici, Vranju i Subotici.

Nakon projekcije filma održana je tribina u organizaciji Grupe 484 i festivala Slobodna zona iz Beograda. Cilj tribine bio je da se otvori diskusija o položaju azilanata i odnosu domicilnog stanovništva prema ovoj grupaciji. Na tribini su govorili Dragica Lakanović iz udruženja Svetionik iz Loznice, Ivan Milenković, filozof, Vladimir Petronijević, izvršni direktor Grupe 484. Razgovaralo se o mešovitim migracijskim tokovima, o širem evropskom okviru (pre svega o tkz. Regulativi “Dablin II”), o potrebi pružanja podrške tražiocima azila i pre svega boljeg prihvata u zajednicama u Srbiji, kao i o potrebi izgradnje funkcionalnog sistema azila kojim bi se poštovala i štitila prava tražioca azila i migranata.

Projekat: Naše nove komšije – unapređenje migracionih politika u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana; PROACTION – Zaštita od diskriminacije tražilaca azila i dece bez pratnje u migracijama
Cilj: Izgradnja poverenja i senzibilizacija lokalne zajednice za razumevanje situacije u kojoj se nalaze tražioci azila i migranti; Ojačati podršku domaćih OCD-a tražiocima azila i deci bez pratnje u migracijama izgradnjom njihovih kapaciteta za prevenciju i zaštitu od diskriminacije i kršenja ljudskih prava i kroz umrežavanje sa nacionalnim i lokalnim institucijama.
Realizatori: Grupa 484 (Obrazovni program „Mi i oni drugi“ i Centar za migracije)
Podrška: Fondacija za otvoreno društvo Srbija, Delegacija Evropske unije u Srbiji, Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade RS 

Podeli ovo