Poseta studenata Fakulteta političkih nauka i Pravnog fakulteta Centru za azil u Bogovađi

U okviru programa studenske prakse, za grupu studenata, saradnike i nastavnike Fakulteta političkih nauka, uz svesrdnu podršku Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, 24 maja 2013. organizovana poseta Centru za azil u Bogovađi. Poseta je upriličena u okviru ovogodišnje centralne teme  Migracije –  savremeni migracioni tokovi i društvene teme koje one generišu. Studentima je predstavljen rad centra i drugih institucija koje sudeluju u zbrinjavanju tražilaca azila na teritoriji opštine Lajkovac:

•  Funkcionisanje Centra za azil i nadležnost Komesarijata za izbeglice i migracije –  mr Stojan Sjekloća, upravnik Centra za azil u Bogovađi i Jelena Šurlan, Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije
•  Zdravstvena zaštita azilanata i tražioca azila – dr Jovanka Gomilanović, direktorka Doma zdravlja Lajkovac
•  Situacija u oblasti socijalne zaštite –  Milan Jovanović, direktor odeljenja Centra za socijalni rad Ljig pri opštini Lajkovac, Gordana Petković, pravnica i Ljubinka Pavlović, socijalna radnica iz Centra za socijalni rad Lajkovac.
•  Uloga Ministarstva unutrašnjih poslova RS  –  Dragan Stanković, šef Odseka  za strance, suzbijanje ilegalnih migracija i trgovinu ljudima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, Policijska uprava Valjevo.

Nakon predavanja i razgovora, studenti su obišli i privremeni centar za azil u Vračevićima. 

Uz Komesarijat za izbeglice i migracije RS, u organizaciju događaja bio je uključen i Crveni Krst Beograda. Ceo događaj pratila je lokalna RTV Avaks.

Grupa 484 uz saradnju sa Fakultetom političkih nauka, za potrebe studenata završne godine odseka za socijalni rad i socijalnu politiku, ali takođe i za zainteresovane studente Pravnog i Filološkog fakulteta, realizuje Program studentske prakse za školsku 2012-2013 godinu, pružajući jedinstvenu priliku budućim stručnjacima da se kroz seriju predavanja i kroz direktan rad i posete terenu i relevantnim institucijama, detaljno upoznaju sa temom prisilnih migracija, suoče sa izazovima koji ih u budućem profesionalnom radu očekuju i pripreme za budući profesionalni angažman.

Podeli ovo