Predstavljen projekat „Pristup fondovima EU Rome“

Program „PRISTUP FONDOVIMA EVROPSKE UNIJE ZA ROME“ predstavljen je 23. decembra u Medija centru u Beogradu. 

Osi otvaranjeKonferenciju je otvorio Nadir Redžepi, menadžer projekata za jugoistočnu Evropu u Institutu za otvoreno društvo (IOD)  iz Budimpešte koji je ukazao na izuzetnu potrebu za ovakvim programom u Srbiji. Inicijativa za osnaživanje romskih organizacija pokrenuta je 2007. godine, kada je Institut za otvoreno društvo uvideo da vlade zemalja zapadnog Balkana i južne Evrope nemaju dovoljno sredstava ni adekvatnu strukturu da pomognu inkluziju romske zajednice u društvo. Program se realizuje u Bugarskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj, gde je realizovano preko 200 projekata i generisano 19.5 miliona evra od EU i oko 2 miliona od IOD za tehničku podršku. „Prošle godine, program je započet u Makedoniji, tokom 2011. u Srbiji i Crnoj Gori, a od sledeće godine biće pokrenut i u Hrvatskoj“, naveo je Redžepi.

Osi otvaranjeVladimir Petronijević, izvršni direktor Grupe 484 je istakao da je cilj projekta povećanje mogućnosti državnih institucija, lokalne samouprave i civilnog društva da konkurišu za raspoloživa sredstva EU, u skladu sa politikama inkluzije Roma u kontekstu najprioritetnijih problema poput obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja i zdravstvene zaštite. „Projekat se temelji na osnaživanju Roma da učestvuju u svim fazama projekta, ali i u projektnim ciklusima EU i zato je predviđeno formiranje timova koji će biti obučeni da osmisle, konkurišu i sprovedu projekte radi poboljšanja položaja Roma u zemlji“, objasnio je Petronijević.

Maja Bobić, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji, ukazala je na značaj integracije i socio-ekonomskog osnaživanja romske zajednice, što je i jedan od zadataka na putu ka Evropskoj uniji. „Potrebno je uključiti romsku zajednicu u proces evropske integracije, ali i proces integracije približiti Romima, što je pitanje ukupne modernizacije srpskog društva“, rekla je Maja Bobić i dodala da je romska zajednica najranjivija u Srbiji, zbog čega joj je potrebna podrška i senzibilizacija srpskog društva za njene potrebe i probleme. 

Osi otvaranjeJelica Nikolić, menadžerka za kampanje zagovaranja u Romskom centru za razvoj demokratije (RCDR)rekla je da je njihov osnovni cilj da se obezbedi prepoznatljivost prioriteta romske zajednice koje će predstavljati i zastupati onako kako ih zajednica uz pomoć mentorskog tima, koji će biti formiran u narednom periodu, bude definisala. „RCRD je delegirao šest lokalnih saradnika, po jednog za svaki region u zemlji i njihov zadatak će biti organizacija sastanaka i obuka na lokalnom nivou u saradnji sa lokalnom samoupravom i zainteresovanim romskim nevladinim organizacijama“, rekla je Jelica Nikolić. Sa ciljem promocije projekta i objavljivanja rezultata u različitim fazama, RCRD će organizovati tri konferencije i šest okruglih stolova, a pružaće i konsultativnu pomoć i podršku romskim organizacijama u toku celog projektnog procesa.

Program „Pristup fondovima EU za Rome“ realizuju Grupa 484, Evropski pokret u Srbiji i Romski centar za razvoj demokratije uz podršku Instituta za otvoreno društvo iz Budimpešte.

Izvor: Medija centar Beograd

logoi

Podeli ovo