Predstavljena knjiga „Na putu do sopstvene sobe“

Na putu do sopstvene sobePred brojnim posetiocima, u Kulturnom centru Beograda predstavljena je knjiga „Na putu do sopstvene sobe“ koju je uredila prof. dr Milica Antić Gaber. Ova knjiga, koja donosi donosi 20 priča žena koje su migrirale u Sloveniju iz različitih krajeva nekadašnje zajedničke države Jugoslavije, po rečima Milice Antić Gaber ruši stereotipe o migracijama i migrantkinjama. Iskrene, lične ispovesti žena i njihov odnos prema novoj sredini, ali i okruženja prema njima, izazvale su veliku medijsku pažnju u Sloveniji i imale su odjeka u tamošnjem društvu, istakla je urednica knjige.

Iznoseći svoje utiske o knjizi „Na putu do sopstvene sobe“, prof. dr Svenka Savić je kao posebno zanimljivu pomenula priču Ivane Đilas, koja pokazuje da su iskustva umetnica-migrantkinja drugačija od ostalih, zato što im je važnija umetnička razmena od ekonomskih faktora. Ova priča, po mišljenju dr Savić, pokazuje da „migranti žive svoje živote tamo gde se dobro osećaju“.

Iz akademskog ugla, o knjizi je govorila prof. dr Mirjana Bobić, koja je istakla da se knjiga uklapa u novi trend vizibilizacije i feminizacije migracija. Činjenica da migrantkinje održavaju veze sa zemljom porekla, da su „i tu i tamo“, govori u prilog paradigme transnacionalnih migracija, primetila je dr Bobić.

Trenutno je u književnosti jedan od dominantnih pravaca kazivanja upravo biografski metod. Govoreći iz aspekta književnosti i jezika, prof. dr Ljiljana Pešikan je rekla da je „Na putu do sopstvene sobe“ veoma literarna knjiga koja niz činjenica pretvara u priču, a koja bi lako mogla da se pojavi i u formi dokumentarnog filma ili pozorišne predstave.

Koliko je tema migracija aktuelna i značajna, potvrđuje činjenica da su brojni gosti promocije inspirisani predstavljenom knjigom imali potrebu da iznesu neko svoje iskustvo ili stav.

Razgovor o knjizi „Na putu do sopstvene sobe“ moderirala je dr Tanja Pavlov, direktorka Centra za migracije Grupe 484.

Podeli ovo