Priznanje „Doprinos godine Evropi 2016.“

Izvršni direktor Grupe 484, Vladimir Petronijević ovogodišnji je dobitnik priznanja „Doprinos godine Evropi“ koje dodeljuje Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa Međunarodnim evropskim pokretom. Već petnaest godina nagrada se dodeljuje za govor, knjigu, konkretnu akciju ili stav pojedinca, organizacije ili grupe građana koji su u protekloj godini značajno doprineli procesu evropskih integracija i promociji evropskih ideja i vrednosti u našoj zemlji.

Svečana dodela priznanja dogodila se 25. maja, u 1_LX_96103h u Aeroklubu u Beogradu. Petronijeviću je nagradu uručio prošlogodišnji dobitnik – zaštitinik građana Saša Janković, a Petronijevićev govor povodom nagrade prenosimo u celosti:

Velika je čast primiti ovu nagradu iz ruku Saše Jankovića. Velika je privilegija biti među nagrađenima. Velika zahvalnost žiriju, Evropskom pokretu u Srbiji i Međunarodnom evropskom pokretu što su prepoznali važnost teme azila i migracija, ulogu Grupe 484 i mene lično. Godina 2015-a je svakako jedna od najznačajnijih godina u savremnoj istoriji Evrope. Posledice stravičnih sukoba na Bliskom istoku prelomile su se kroz sudbinu miliona ljudi, od kojih su mnogi svoje utočište potražili u Evropi i traže još uvek. No, ova kriza otvorila je jednu drugu, možda i ozbiljniju krizu na evropskom kontinentu, a to je već pomenuta kriza vrednosti. Nikada više otvorenije diskriminacije, ksenofobije, govora mržnje, nerazumevanja nego u protekloj godini. Mišljenja sam da oni koji kažu da bauk fašizma ponovo kruži Evropom imaju pravo. Zbog toga je krajnje vreme da svi oni pojedinci, politički pokreti, stranke, organizacije civiln_LX_9485og društva koje baštine vrednosti antifašističke borbe stanu u jedan panevropski front, u jednu panevropsku liniju. Ta borba je već počela i u toj borbi moramo pobediti: i ovde u Srbiji i u regionu, u našem neposrednom susedstvu, bilo gde u Evropi, na bilo kom drugom mestu, kao nekada. Hvala vam puno.

Žiri za izbor dobitnika nagrade ove godine su bili: predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja i 18 prethodnih dobitnika tog priznanja. Drugi dobitnik ovogodišnje nagrade je centar Refugee Aid Miksalište.

Fotografije: Aleksandar Anđić

_LX_9569  _LX_9477

Podeli ovo