Projekat „Transnacionalne mreže, transnacionalno preduzetništvo i uloga države“

Održani sastanci predstavnika Grupe 484, Instituta za promenu i liderstvo u Albaniji (ICLA) i Instituta društvenih nauka

projekatU okviru projekta „Transnacionalne mreže, transnacionalno preduzetništvo i uloga države“, početkom septembra održani su sastanci kojima su prisustvovali predstavnici Grupe 484, Instituta za promenu i liderstvo u Albaniji (ICLA) i Instituta društvenih nauka. Ovom prilikom je razmotrena i usaglašena metodologija istraživanja. Pregledani su upitnici pripremljeni u svakoj od zemalja i utvrđena je radna verzija upitnika srpskog i albanskog tima. Definisan je i neophodan broj i profil učesnika u intervjuima. Takođe, određene su kategorije za pregled literature.

Projekat „Transnacionalne mreže, transnacionalno preduzetništvo i uloga države“ započet je u julu 2012. i traje do juna 2013. godine. Realizuje se u okviru Regionalnog programa podrške istraživanjima u oblasti društvenih istraživanja na Zapadnom Balkanu (RRPP), koji vodi Univerzitet u Friburgu, uz finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

projekatSve izraženija mobilnost visokoobrazovanih profesionalaca, olakšana napretkom novih informacionih i komunikacionih tehnologija, predstavlja izuzetnu mogućnost za razvoj novonastalih ekonomija. Preduzetnici rođeni u inostranstvu i visokoobrazovani emigranti koji žive u razvijenim zemljama, lako mogu da prenesu svoja iskustva i znanja stečena u Evropi i Americi i time doprinesu razvoju privrede u matičnim zemljama. Ova prva generacija migranata iz redova transnacionalnih preduzetnika ima značajnu prednost: kroz neformalne mreže mogu lako da identifikuju nove tržišne mogućnosti, prepoznaju i ostvare partnerstva – uključujući i ona u geografski udaljenim lokacijama, kao i da rukovode kompleksnim poslovnim odnosima i timovima prevazilazeći kulturne i jezičke barijere.

Upravo zbog toga, Grupa 484 u partnerstvu sa ICLA i Institutom društvenih nauka namerava da ispita formalne, poluformalne i neformalne transnacionalne mreže koje su stvorili transnacionalni preduzetnici koji povezuju Zapadni Balkan sa drugim evropskim i prekookeanskim zemljama.

Podeli ovo