Razgovori o književnosti i kulturi u Zrenjaninu

IMG_20151010_124724„Grupa 484“ u saradnji sa pokretom „Novi optimizam“ iz Zrenjanina, organizovala je niz predavanja i razgovora o književnosti i kulturi za učenike III i IV razreda srednje škole koji su zainteresovani da razviju veštine čitanja, razumevanja, tumačenja i kritičkog preispitivanja kako književnosti, tako i popularne kulture, koja nije predmet nastave u srednjoj školi.

Način rada podrazumeva razgovore o književnosti, filmu i popularnoj kulturi, u okviru kojih se uči kompetentnom čitanju i razumevanju dela književnosti i popularne kulture. Predavanja i razgovore vodi Dejan Ilić, urednik u časopisu „Reč“ i izdavačkoj kući „Fabrika knjiga“.

IMG_20151010_122917

Tokom održanih razgovora pokrenuta su važna pitanja značenja i percepcije dela popularne kulture, pitanja značenja i značaja priča, da bi stiglo do pitanja identiteta. Učenici su aktivno učestvovali u raspravi, govorili o svom čitalačkom iskustvu i poredili ga sa drugim iskustvima.

U sredu, 18. novembra, tema radionice bilo je tumačenje filma “Pored mene”, a specijalni gosti su bili reditelj filma Stevan Filipović, kao i glumice Gorica Regodić i Jelena Kesić. U okviru radionice, nakon tumačenja filma koje su ponudili učenici Zrenjaninske gimnazije, razgovaralo se o načinu snimanja filma, radionicama koje su održavane pre snimanja, kao i o ključnim temama i problemima koje film otvara.

Okupljanja se održavaju od oktobra, jednom ili dva puta mesečno, u prostorijama pozorišnog kluba „Zeleno zvono“ u Zrenjaninu.

Projekat: Naše nove komšije – jačanje kapaiteta za razumevanje kulturne različitosti – korak dalje

Cilj: Doprinos razvoju otvorenosti i tolerantnosti u našem društvu        

Realizatori: Grupa 484 (obrazovni program „Mi i oni drugi“), Fabrika knjiga, Novi optimizam

Podrška: CCFD – Terre solidaire i Charles Stewart Mott Foundation

IMG

Podeli ovo