Saopštenje za javnost

Kao organizacija posvećena problemima prisilnih migracija, delimo sa našim saradnicima i prijateljima izbeglim iz Hrvatske, duboko osećanje nepravde, povodom oslobađajuće presude Haškog suda za hrvatske generale.

Danas, sedamnaest godina posle operacije „Oluja“, postoje brojne prepeke  trajnom rešavanju  problema izbeglica, a pre svega, ostvarivanju njihovih prava u Hrvatskoj. Ova presuda ta rešenja čini još udaljenijima i nerealnijima.

I više od toga: mnogobrojni aspekti procesa pomirenja ugroženi su ovom presudom, ona suštinski otežava mogućnost zajedničkog i uravnoteženog odnosa prema nedavnoj prošlosti, samim tim i prema izgradnji mira, poverenja i saradnje u regionu.

Grupa 484 je osnovana 1995. godine  kao reakcija na dolazak velikog broja izbeglica iz Hrvatske u Srbiju, posle operacije  „Oluja“. Organizacija je, tokom godina, proširila polje svoga delovanja ali je nastavila sa podrškom onima koji su u „Oluji“ ostali bez doma i imovine. Ime – Grupa 484, zadržano je u znak sećanja na  akciju kojom je Jelena Šantić, sa grupom saradnika, obezbedila pomoć i podršku za 484 pristigle, unesrećene, porodice.

Grupa 484 nastavlja da radi na  uspostavljanju dijaloga i saradnje u regionu  deleći tešku sudbinu organizacija i ljudi kojima je iskreno do dobrosusedskih i dobrih medjuljudskih odnosa stalo.

Podeli ovo