Saradnjom izbeći vraćanje viza

Najave da bi povećan broj lažnih azilanata mogao da ugrozi bezvizni režim Srbije sa EU do sada su najozbiljnije zato što dolaze u trenutku kada stupa na snagu izmenjena regulativa EU o tom pitanju, kaže izvršni direktor Grupe 484 Vladimir Petronijević. Rešenje problema moguće jedino u saradnji sa EU, ističe Petronijević.

Izvršni direktor Grupe 484 Vladimir Petronijević rkeao je gostujući u Dnevniku RTS-a da su najave o ukidanju bezviznog režima Srbije sa EU zbog povećanog broja lažnoh azilanata do sada najozbiljnije.
Kako je objasnio, to je zbog toga što na snagu stupa izmenjena regulativa EU o tom problemu, jer mi još uvek nismo bili u situaciji da evropske zemlje razgovaraju o tome. Petronijević je istakao da inicijativu može da pokrene bilo koja članica EU i da najviše problema imamo sa nemačkom i Švedskom.

„Po izmenjenoj regulativi Evropski parlament nema ulogu koju je imao u uspostavljanju bezviznog režima i to nije dobro za Srbiju jer tamo Srbija ima dosta prijatelja“, kaže Petronijević.

Objašnjava da odluku donose Evropska komisija i Evropski savet uz konsultacije sa stručnim službama EU.

„Svakako da odluka koju bi donela Komisija ili Savet mora uzeti u obzir političke okolnosti u kojima se nalaze zemlje Zapadnog Balkana i Srbija koja treba da uđe u proces pristuipanja EU“, kaže Petronijević.

Prema njegovim rečima, poruka koja bi bila poslata Srbiji ukidanjem bezviznog režima može biti ozbiljno ugrožavanje procesa evrointegracija i podrške građana evropskom putu.

Petronijević kaže da postoji prostor za dogovor sa EU, i da je problem moguće rešiti jedino u saradnji sa zemljama članicama. Ističe da je EU svesna ozbiljnosti trenutka u kome se nalazimo i da postoji zajednički interes da se nađe neko rešenje.

Izvršni direktor Grupe 484 je istakao da azilanti iz Srbije najčešće idu u one zemlje gde su visoke naknade za azilante i gde je duga procedura obrade zahteva za azil. Kako kaže, o tome treba razgovarati sa partnerima u EU.

„Srbija treba da izvrši analizu svega što je urađeno na inkluziji manjinskih grupa i da se u tom smislu revidira politika“, kaže Petronijević.

Izvor: RTS

Podeli ovo