sofra_art

Sofra Art radionice u Banji Koviljači

Od oktobra 2016. godine redovno organizujemo radionice socijalne podrške za žene i tinejdžerke u Centru za smeštaj tražilaca azila u Banji Koviljači. Pod nazivom Sofra Art, naše saradnice Ivana Bogićević Leko i Snežana Skoko razvile su koncept radionica oko ideje da se ženama smeštenim u Centru omogući da neko vreme posvete sebi, u prijatnoj i produktivnoj atmosferi, da ostvare komunikaciju i na kratko zaborave na svakodnevne obaveze i brige.sofra_art

Za ovih nekoliko meseci rada, okupljali smo se u trpezariji Centra za azil, maloj kancelariji – radionici u okviru Centra, u lokalnom kafiću i parku. Sofra Art podrazumeva veštine ručnog rada uz pripremu malih čajanki, kafenisanja i posluženja. Zajedno radimo i razgovaramo, postepeno postajući spremni da razmenimo svoje lične priče; uporedimo navike, običaje, sličnosti naših jezika i kultura; preispitamo elemente kultura iz kojih dolazimo i otvorimo se za prihvatanje drugačijih.

Kada se bavimo ručnim radom, obično učimo jedne od drugih – korisnice Centra su vrlo vešte u pletenju, heklanju i vezu, a naša saradnica, tekstilna umetnica Snežana Skoko je tu da im pokaže neotkrivene tehnike i da im nove ideje. Osim predmeta za praktičnu upotrebu – zimske odeće koja im je bila potrebna, radovi su imali i izložbeni karakter: sadržaj oslikanog tekstila i veza na platnenim maramicama sažima teme naših razgovora. Kroz vez imena i značenja imena, predmeta ili reči koje ih najbolje opisuju, pokrenuli smo razgovore o identitetu, položaju žene u različitim društvima, ambicijama i nadama, granicama – fizičkim i državnim, ali i onim koje su u nama… Tako su se na ovim maramicama našli natpisi: čežnja, more, Sirija, majka, muzika, otvorite granice…sofra_art

Nekad su razgovori o budućnosti ispunjeni strepnjom, pa imamo potrebu da nekako pouzdano otkrijemo šta nas čeka: bilo je dana kada se tumačila sudbina iz taloga u šoljici kafe. Iako ni tim, ni učesnice ne tvrde da vladaju ovim znanjem, slike budućnosti su viđene i izmaštane, uz pozitivan stav i nadu u bolje sutra.

Tokom ovih meseci druženja, obeležavali smo i praznike: Novu godinu i Dan žena, posebno. To je bio povod za razgovore o običajima, proslavama i obeležavanju važnih životnih događaja. Oko Nove godine pravile su se čestitke i ukrasi, a centralni događaj bio je novogodišnji bazar. Zajedno sa devojkama iz Centra, postavili smo prikupljenu humanitarnu pomoć: garderobu, obuću, nakit i igračke na štendere i improvizovane štandove i pozvali sve stanovnike Centra da probaju i izaberu ono što im odgovara. Ako im i nije odgovaralo sasvim, sledećeg dana smo tu garderobu prepravljali, sužavali, ukrašavali, dok nije postala atraktivna, zanimljiva i taman.

sofra_artObeležavanje Dana žena odvelo nas je u dva pravca: relaksaciju i rasterećenost kroz isprobavanje različitih načina šminkanja, a zajedno s tim i u pripravnost i borbenost kroz priču o pravima žena – kroz istoriju, danas, na Istoku i na Zapadu. Tako smo, sa četkicama za ajlajner i lak za nokte u rukama, razbijale predrasude jedne o drugima, preispitivale sopstvene pozicije i pozicije „onih drugih“ žena u svetu u kom smo se našle.

Tokom ovih poseta bilo je dana kada su se gledali filmovi ili slušala muzika uz ples ili kada su se smišljale različite teme i poze za fotografisanje, za koje je bio zadužen umetnik Luka Knežević Strika, kome je bio dozvoljen ulaz u mali ženski svet Sofra Art -a.

Fotografije: Luka Knežević Strika

sofra_art

Projekat: INVOLVED – Inkluzivne zajednice na putu ka osetljivijem društvu bez diskriminacije; Naše nove komšije – jedan korak bliže

Cilj: Skretanje pažnje na prava tražilaca azila i migranata, podizanje svesti opšte i stručne javnosti o društevnim, ekonomskim i kulturalnim pravima tražilaca azila i migranata; Doprinos razvoju sistema prihvata različitih kategorija migranata i otvorenog i tolerantnog društva.

Realizatori: Grupa 484 (Obrazovni program „Mi i oni drugi“)

Podrška: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji – Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR); Fondacija za otvoreno društvo Srbija

sofra_art

Podeli ovo