Specijalno prednovogodišnje izdanje Pesničenja u Bogovađi

U Centru za azil u Bogovađi održano je specijalno prednovogodišnje izdanje Pesničenja. Bio je to interaktivni muzičko-scenski događaj, kome je prisustvovalo oko 40 tražilaca azila smeštenih u ovom centru, oba pola i svih uzrasta, uključujući i dvanaestoro dece kojima su podeljeni novogodišnji paketići.

Ovo izdanje Pesničenja sadržalo je čitanje par posebno odabranih pesama na arapskom i francuskom jeziku, jednu komičnu žonglersku tačku, dve plesne tačke i još ponešto, ali su se aktivno uključili i neki trenutni stanari Centra: jednim govorom, ad hoc oformljenom bubnjarskom sekcijom, pevačkim karaoke nastupima, aplauzima i smehom… Jedan od dečaka iz Centra postao je drugi konferansje ovog Pesničenja, a kada su svi završili svoje nastupe, DJ je otvorio žurku koja je potrajala preko sat vremena.

Poseta Centru za azil iskorišćena je takođe i za upoznavanje sa svakodnevnicom i problemima Centra, njegovih stanara i onih koji čekaju da to postanu. Centru je poklonjena manja količina polovne zimske garderobe koja je kasnije distribuisana ljudima koji žive u obližnjem šumarku. Mada smeštajni kapaciteti Centra trenutno nisu ni izbliza popunjeni, ovi ljudi nisu smešteni u Centar jer nisu pribavili potvrdu kojom dokazuju status tražilaca azila.

Domaćin događaja je bio Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, a Pesničenje i posetu Centru za azil zajednički su organizovale Žene u crnom, Rekonstrukcija ženski fond, Kulturni centar Rex, umetnička grupa Škart, Cirkusfera i Grupa 484. Celokupan program snimala je lokalna TV stanica Avaks iz Lajkovca.

Podeli ovo