Treća sednica Skupštine dijaspore i Srba u regionu

Treća sednica Skupštine dijaspore i Srba u regionu održana je od 5. do 7. jula u Domu Narodne skupštine. Izabrani su novi predstavnici Skupštine – predsednik Dragan Stanojević delegat iz Ruske Federacije, Ukrajine i Republike Belorusije i potpredsednici  Zvonimir Jovanović iz Švajcarske i jerej Saša Stojanović iz Australije. Broj članova Saveta ograničen na 11. Skupština je uputila četiri zahteva predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, predsedniku Narodne skupštine dr Nebojši Stefanoviću i predsedniku Vlade Republike Srbije Ivici Dačiću: zahtev za vraćanje Ministarstva za dijasporu, za izbor predstavnika dijaspore u Narodnoj skupštini, za omogućavanje glasanja elektronskim putem, i za ponovno vraćanje Vidovdanskih dana dijaspore.

Održane su tematske sednice: „Institucionalni okvir saradnje Republike Srbije sa dijasporom i Srbima u regionu“, „Podsticanje ekonomskog i privrednog razvoja Republike Srbije“, „Podsticanje saradnje u oblasti prosvete, kulture, nauke i sporta“ i „Doprinos dijaspore u poboljšanju imidža Srbije u svetu i širenje istine o dešavanju i stradanju našeg naroda“. Na kraju zasedanja delegati su usvojili zaključke Trećeg zasedanja Skupštine dijaspore i Srba u regionu, koji su zvanično upućeni Vladinoj Kancelariji za dijasporu i Srbe u regionu, a iz ove službe dalje ka nadležnim organima Republike Srbije.

Na svečanom otvaranju Treće sednice Skupštine dijaspore i Srba bila je i Tanja Pavlov, direktorka Centra za migracije Grupe 484.

Više o Trećoj sednici Skupštine dijaspore i Srba u regionu možete naći na sledećim linkovima:

http://www.dijaspora.gov.rs/skupstina-usvojila-zakljucke/?lang=lat

http://www.pks.rs/Vesti.aspx?idjezik=1

Podeli ovo