Treći ciklus obrazovnog programa za studente „Humanistika u tranziciji“

20160114_125436U saradnji sa Fabrikom knjiga organizujemo treći ciklus obrazovnog programa za studente „Humanistika u tranziciji“ u formi jednodnevnih okupljanja, koji predstavljaju uvod u četvorodnevnu školu.

Moderaciju i predavanja na jednodnevnim seminarima drži Dejan Ilić, urednik Časopisa za književnost i kulturu i društvena pitanja „Reč” i u izdavačkoj kući „Fabrika knjiga“, a predavači na školi biće autori u oblasti društvenih nauka, humanistike i književnosti iz zemlje i regiona.

Cilj programa je da se dobije jasnija slika o stanju u kome se društvo nalazi i o mogućim strategijama da se to stanje poboljša. Pored ovladavanja konceptima koji treba da omoguće precizniju analizu društvenih kretanja u proteklim decenijama i otvore pogled na nove perspektive, predavanja imaju za cilj i da istaknu važnost društvenih i humanističkih nauka u razumevanju i podsticanju promene društva.

20160221_140251

Prvo okupljanje održano je 19. decembra 2015. u konferencijskoj sali hotela „Palas“. Tridesetak studenata učestovovalo je u razgovoru i dogovoru oko plana rada na seminaru.

Drugo okupljanje održali smo 14. januara 2016. u galerijskom prostoru KC Grad. Literatura za ovaj skup bili su tekstovi Marte Nusbaum – Ne za profit i Voltera Fajnberga – Zajedničke škole za različite identitete, a bilo je reči i o Strategiji razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine.

Tokom februara, tema sastanka je bila knjiga Paola Freirea – Pedagogija obespravljenih, a za mart planiramo razgovor o knjizi Majkla V. Epla – Obrazovanje na “pravom” putu: tržišta, standardi, Bog i nejednakost.

Seminar uključuje trideset polaznika – studenata društvenih i humanističkih nauka. Osim Dejana Ilića, u razgovorima, moderaciji i koncipiranju programa učestvuju: Ana Kolarić, asistentkinja na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta; Biljana Đorđević, asistentikinja na Fakultetu političkih nauka i Aleksandar Baucal, profesor na Katedri za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Trenutno pripremamo program četvorodnevne škole za polaznike „Humanistike u tranziciji“.

Poziv na seminar „Humanistika u tranziciji“

Projekat: Naše nove komšije – jačanje kapaiteta za razumevanje kulturne različitosti – korak dalje
Cilj: Doprinos razvoju otvorenosti i tolerantnosti u našem društvu
Realizatori: Grupa 484 (obrazovni program „Mi i oni drugi“), Fabrika knjiga

Podrška: CCFD – Terre solidaire i Charles Stewart Mott Foundation

20160221_133355

Podeli ovo