Učimo zajedno!

U saradnji sa Kulturnim centrom „Rex“, Fondom B92 i Swedish Institute Creative Force Programme, a u okviru projekta Corners of Europe organizovali smo trodnevni susret stručnih saradnika, vaspitača, nastavnika, aktivista, umetnika, volontera, predstavnika državnih institucija i nevladinih organizacija okupljenih oko inicijative da se novim kulturnim praksama unapređuje kvalitet rada u domovima za decu i omladinu i školama. Pod nazivom „Učimo zajedno: nove kulturne prakse u domovima i školama“ radili smo od 16. do 18. februara 2016. u Beogradu i Beloj Crkvi.

učimo zajedno program direktne podrske

Prva dva dana održan je seminar u KC Rex u Beogradu sa dva voditeljska tima. Jedan tim vodila je Pernila Glaser, ekspertkinja za metode i tehnike kojima se ojačavaju dečiji kapaciteti za učenje i razvoj. (Pernila Glaser ima veliko međunarodno iskustvo, radi na Univerzitetskom koledžu za umetničke i zanatske veštine u Stokholmu, obučava  nastavnike i vaspitače za rad sa decom kroz praktikovanje vrlo specifičnih, kreativnih, pedagoških modela.) Drugi tim vodili su strip crtač Aleksandar Zograf i Dragan Protić iz umetničkog kolektiva Škart. Seminar je sadržao izlaganja, radionice i filmske projekcije.

program direktne podrske ucimo zajedno

Trećeg dana održan je okrugli sto „Podrška novim kulturnim praksama u Domovima za decu i omladinu i školama“ u Domu za Decu i omladinu „Vera Radivojević“ u Beloj Crkvi. O iskustvima i izazovima u pružanju podrške deci iz osetljivih grupa, kao i uvođenju novih i raznolikih kulturnih i umetničkih praksi u rad sa decom govorili su i odgovarali na pitanja učesnika: Sanja Miloradović, savetnica u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu; Dimitrije Tadić, koordinator za savremenu vizuelnu umetnost i multimedije i rukovodilac Deska Kreativna Evropa Srbija iz Ministarstva kulture i informisanja; Dragana Jovanović Arijas, predstavnica Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva; istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević i Pernila Glaser, pedagog i metodolog.

program direktne podrske

Dragan Protić iz umetničkog kolektiva „Škart“ predstavio je rezultate rada učesnika tokom seminara.

O svojim iskustvima govorili su i direktor doma „Vera Radovojević“ Dragoljub Sekulović; Milica Božić Marojević iz Fondacije „Jelena Šantić“, kao i Milica Pekić iz Nezavisne kulturne scene Srbije.

Svima najdraži deo okupljanja bio je nastup pozorišno-horske grupe „Deca sa Meseca“, koji su izveli predstavu „Evo mene i ja važim“. Članovi grupe su deca – štićenici Doma „Vera Radivojević“, a sa njima radi i za nastup ih priprema umetnička grupa „Škart“.

program direktne podrske

Podeli ovo