Ulična akcija „Domaći = Gosti“ u Vranju

U sredu, 22. aprila od 20h u Brankovoj ulici u centru Vranja, Grupa 484 i grupa srednjoškolaca i studenata iz Vranja koji su uključeni u obrazovni program Grupe 484, organizovali su malu uličnu akciju „Domaći = Gosti“.

U okviru akcije, vranjski srednjoškolci su prezentovali publikaciju razglednica “Domaći = Gosti”, koju su osmislili uz mentorsku podršku Ivane Bogićević Leko i Luke Knežević Strike, programskih saradnika Grupe 484, nakon višemesečnog istraživanja prisustva i uticaja stranaca u Vranju nekad i sad. Prolaznici su imali priliku da pogledaju fotografije o procesu istraživanja koje su bile projektovane na fasadu u Brankovoj ulici, ali i nove, smele razglednice o Vranju koje na duhoviti način govore o intergaciji u lokalnu sredinu i daju drugačiji pogled na Vranje iz vizure građana Vranja koji su u ovaj grad došli kao „stranci“, a zatim nastavili da žive u ovome gradu. Takođe, prolaznici su mogli da popričaju sa srednjoškolcima, ali i da dobiju na poklon publikaciju/paket zanimljivih razglednica.

Idućeg dana, u četvrtak, 23. aprila, održana je jedna prezentacija u OŠ “Radoje Domanović” i tri prezentacije u Gimnaziji “Bora Stanković” u Vranju. U okviru ovih prezentacija, grupa srednjoškolaca imala je priliku da na duhovit i interesantan način ispriča svojim vršnjacima šta su naučili o strancima u Vranju nekad i sad.

Iako se možda na prvi pogled ne čini tako, doprinos ljudi koji su u Vranje dolazili iz drugih zemalja veoma je značajan. Na primer, prvu okružnu bolnicu u Vranju je osnovao dr Franjo Kopša, došavši u Vranje iz Slovenije, dok su Helen King iz Amerike i Vida Matheson iz Škotske došle u Vranje, krajem 1918. godine, kako bi zajedno upravljale Domom za decu bez roditeljskog staranja. Brojni drugi primeri pokazuju da su se u Vranju susretale brojne kulture kroz istoriju čiji su uticaji vidljivi i čine grad autentičnim, dinamičnim i bogatim.

Srednjoškolci su ovo istraživanje sprovodili od oktobra 2014. godine. Cilj istraživanja bio je da  se otkriju zanimljivosti o susretima brojnih kultura koji su specifični za Vranje. Kroz susrete sa strancima koji trenutno žive u Vranju i kroz istraživanje priča o strancima koji su u prošlosti dali doprinos razvoju Vranja, učenici su napravili niz intervjua i prikupili bogatu narativnu građu i fotografsku arhivu.Svi polaznici seminara će tokom sledeća tri meseca steći praktično
iskustvu u radu sa marginalizovanim grupama, kroz program neposredne
prakse koji Fakultet političkih nauka sprovodi u saradnji sa Grupom
484.   

 

 

 

 

 

 

 

Projekat: Naše nove komšije – unapređenje migracionih politika u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana
Cilj: Izgradnja poverenja i senzibilizacija lokalne zajednice za razumevanje situacije u kojoj se nalaze tražioci azila i migranti
Realizatori: Grupa 484 (Obrazovni program „Mi i oni drugi“ i Centar za migracije)
Podrška: Fondacija za otvoreno društvo Srbija

Podeli ovo