niko nije ilegalan_loznica

Kampanja u Loznici: Izložba „Zajednički imenilac“ i prateći program

niko nije ilegalan_loznicaNakon Subotice, zagovarali smo za prava i bolji položaj migranata i tražilaca azila, i podsticali saradnju i interkulturnu razmenu između Lozničana i ljudi koji borave u centrima. Centralni događaj bilo je otvaranje izložbe „Zajednički imenilac“, a organizovali smo i prateće aktivnosti.

Uspostavili smo saradnju sa lokalnim udruženjem žena koje se bave ručnim radom „Aleksandrina“. Ideja saradnje bila je da se uspostavi kontakt između žena iz lokalne zajednice i žena koje borave u Centru za smeštaj tražilaca azila u Banji Koviljači. Žene iz Centra su niko nije ilegalan_loznicamesecima dolazile na naše Sofra Art radionice i pokazale veliko interesovanje za razne tehnike ručnog rada, te smo želeli da ih upoznamo sa lokalnom grupom žena koja deli njihova interesovanja.

26. jula su otpočele aktivnosti u prostoru Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici. Podrška u organizaciji kampanje i izvođenju aktivnosti bili su i studenti i studentkinje – polaznici Škole o migracijama. Tokom prepodneva organizovali smo integrativnu radionicu sa ženama iz udruženja „Aleksandrina“ i ženama iz Centra. Radionicu je vodila umetnica Ivana Bogićević Leko, a vreme je proteklo u upoznavanju, prijatnom razgovoru i planiranju zajedničkih aktivnosti.

Tokom popodneva, tinejdžeri i tinejdžerke iz Centra i lokalne zajednice prošli su kroz radionicu „Ja kao kustos“, na kojoj su se pripremali za učešće u svečanom otvaranju izložbe, a nakon toga organizovana je zajednička šetnja po gradu i druženje.

niko nije ilegalan_loznicaIzložba je otvorena 26. jula, u večernjim časovima, u Galeriji „Mina Karadžić“ Centra za kulturu „Vuk Karadžić“, u prisustvu korisnika i korisnica Centra za smeštaj tražilaca azila u Banji Koviljači, uprave i osoblja Centra, lokalnih zvaničnika, medija, lokalnih saradnika, srednjoškolaca i zainteresovanih građana.

Direktorka Centra za kulturu, Snniko nije ilegalan_loznicaežana Nešković Simić govorila je o plodnoj i kontinuiranoj saradnji Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ i Grupe 484, kao i o potrebi za integrativnim aktivnostima za korisnike Centra u Banji Koviljači. O radu Grupe 484 govorila je programska asistentkinja Tamara Cvetković, a o socijalnoj podršci u centrima i nastanku izložbe govorili su umetnici/e Luka Knežević Strika, Snežana Skoko i Ivana Bogićević Leko. Eksponate na izložbi predstavili su srednjoškolci iz Loznice, a o svom iskustvu sa radionica Sofra Art-a i onome što je u tim prilikama naučila, govorila je četrnaestogodišnja Zahra iz Avganistana, koja sa porodicom boravi u Centru u Banji Koviljači.

niko nije ilegalan_loznica27. jula, tokom prepodneva, organizovana je radionica ručnog rada u Centru za kulturu. Umetnica Snežana Skoko i Jadnranka Baranac, koordinatorka udruženja „Aleksandrina“, pokazale su tehnike oslikavanja svile i tekstila, a na radionici su učestvovale žene iz udruženja „Aleksandrina“ i korisnice Centra za smeštaj tražilaca azila u Banji Koviljači. Kroz zajednički rad, žene su se upoznavale, razmenjivale znanja i ideje, a po završetku radionice, razmenile su i svoje radove. Dalja saradnja ove grupe je tom prilikom ugovorena.niko nije ilegalan_loznica

Popodne je bilo rezervisano za mlade: organizovana je projekcija iranskog filma „Ofsajd“ (2006), što je bio povod za razgovor koji su moderirali studenti – polaznici Škole o migracijama. Teme razgovora su bile: ženska prava, pravni okvir za zaštitu prava žena u različitim društvima, diskriminatorne prakse i nasilje nad ženama. U razgovoru su učestvovali mladi iz lokalne zajednice i mladi iz Centra u Banji Koviljači. Zajedničko gledanje filmova i razgovor o filmu su se svima učinili interesantni i produktivni, te smo se dogovorili da i ubuduće organizujemo projekcije.

niko nije ilegalan_loznicaFotografije: Luka Knežević Strika

Projekat: INVOLVED – Inkluzivne zajednice na putu ka osetljivijem društvu bez diskriminacije

Cilj: Skretanje pažnje na prava tražilaca azila i migranata, podizanje svesti opšte i stručne javnosti o društevnim, ekonomskim i kulturalnim pravima tražilaca azila i migranata

Realizatori: Grupa 484 (Obrazovni program „Mi i oni drugi“)

Podrška: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji – Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR), Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije

niko nije ilegalan_loznicaniko nije ilegalan_loznica niko nije ilegalan_loznica niko nije ilegalan_loznica

Prilog sa RTV Podrinje

Podeli ovo