niko-nije-ilegalan_vranje

Kampanja u Nišu i Vranju: izložba „Zajednički imenilac“ i prateći program

niko-nije-ilegalan_vranjeKampanje u Nišu i Vranju odvijale su se paralelno i zadobile razmere festivala, pod sloganom „Niko nije ilegalan“, uz učešće tima „Škole o migracijama“, umetničkog tima izložbe „Zajednički imenilac“, novinara, profesora, studenata-polaznika Škole o migracijama, sjeničkih tinejdžera iz lokalne zajednice i Centra za azil, vranjskih srednjoškolaca itd.

Zvanične aktivnosti otpočele su 5. juna, kada je u Nišu održan mali nastavak Škole o migracijama, koji su osmislili studenti i studentkinje filozofije i sociologije, polaznici naše škole, u dogovoru sa filozofom Ivanom Milenkovićem. Događaj se odvio na Filozofskom fakultetu u Nišu, a bio je namenjen studentima i profesorima zainteresovanim za temu migracija. Razgovor su moderirali studenti i studentkinje, a uvodničar prve sesije bio je Ivan Milenković, koji se bavio pitanjem izbeglištva i problemima sa identitetima koji se tom prilikom javljaju, obrađujući pojam „nemogućih identifikacija“ i pojavu strepnje koju izbeglice unose u poredak time što su prisutne, a njihovo mesto u sistemu nije definisano. U razgovoru je učestvovao i Zoran Dimić, profesor Filozofskogniko-nije-ilegalan_vranje fakulteta u Nišu, koji se pozabavio pitanjem migracija kroz istoriju i istakao ulogu i značaj migranata i stranaca za formiranje univerziteta u srednjem veku: naime, studenti u Bolonji, koji nisu imali rezidencijalno pravo, udruživali su se kako bi se borili za svoja prava i bolje uslove života, stvarajući time nove pozicije u postojećem poretku. Uvodničar druge sesije bio je prevodilac za farsi, izveštač i novinar nedeljnika „Vreme“, Momir Turudić koji je analizirao sliku izbeglica u medijima i istakao da ona zavisi od političkog raspoloženja. Žonglira se između „humanog“ pristupa i predstavljanja izbeglica kao „opasnosti“, a u oba slučaja su izvan istinskog fokusa, uvek suvišni, ili nevidljivi ako se ne mogu upotrebiti. U ovom razgovoru učestvovali su još i profesor Filozfoskog fakulteta u Nišu, Dragan Todorović i koordinator progama Grupe 484, Robert Kozma.

niko-nije-ilegalan_vranjeIstog dana, u Vranju su se odvijale pripreme za otvaranje izložbe „Zajednički imenilac“. Grupa đaka vranjske Gimnazije, sa kojima Grupa 484 već više od godinu dana sarađuje na različite načine, okupila se da dočeka svoje vršnjake iz Sjenice. Ideja da se tinejdžeri i tinejdžerke koji su učestvovali na radionicama u Sjenici uključe u kampanje u drugim gradovima, dočekana je s velikim uzbuđenjem. Tako je formirana vranjsko-sjeničko-avganistanska grupa koja je sledećeg dana posetila znamenitosti Vranja, između ostalog Narodni muzej i park zanimljive arihtekture i akustike na gradskom vidikovcu – Pržar. Takođe, učestvovali su u integrativnim radionicama sa Zagom Aksentijević iz Grupe 484, uz pomoć prevoditeljke za farsi Ane Lazović, a radionici su se pridružili i studenti koji su stigli iz Niša. Osim toga, ova grupa je pomagala timu oko postavljanja izložbe, a pripremili su se i da posetiocima predstave eksponate.

Izložba je otvorena 6. juna, u Galeriji Narodnog muzeja. Na otvaranju su govorili Ivana Bogićević Leko, ispredniko-nije-ilegalan_vranje autorskog tima, novinar Momir Turudić i tinejdžeri iz Avganistana – učesnici aktivnosti. Nakon otvaranja, usledila je tribina sa Momirom Turudićem, koju su moderirali studenti filozofije i sociologije iz Niša, a koja se bavila analizom situacije u zemljama iz kojih dolaze migranti, medijskom slikom povodom izbegličke krize, prevodilačkim i novinarskim iskustvima u izbegličkim kampovima u različitim zemljama.

Radovi predstavljeni na izložbi „Zajednički imenilac“ su: tekstilne knjige Knjiga imena i Reči koje me opisuju – radovi migrantkinja različitim tehnikama veza, a inspirisani razgovorima o identitetu i formirani u zbirku; vezeni stolnjak za Nowruz sofru i ruke kao simbol vrednog rada i prijateljstva; Make up ćošak koji sabira priče o samopoštovanju, ljudskom dostojanstvu i borbi za prava, naročito prava žena; Sećanje na budućnost – fotoportreti ispred projekcija gradova; Vidim ti dalek put – želje za budućnost prikazane kao sudbina u šoljici kafe (štampa na kanvasu); Mladenci – niko-nije-ilegalan_vranjenapred, ostali stoj! – portreti sa fotografijama sa venčanja; publikacija Moja poslednja noć u kampu Šarija – narativna i foto priča fotografa Ziraka, koga smo upoznali u Bogovađi. Svaki od ovih radova priča priču o našim temama za vreme Sofra Art-a, o jeziku, o čuđenju i razumevanju, otkrivanju, oslobađanju od sopstvenih predrasuda, a priče su predstavljene u katalogu Zajednički imenilac. Autori/ke izložbe su umetnici/e: Ivana Bogićević Leko, Snežana Skoko i Luka Knežević Strika, a izgledu izložbe i pratećih materijala doprineo je i umetnički kolektiv „Škart“.

Program se nastavio 7. juna, kada je u Američkom kutku Narodne biblioteke „Bora Stanković“ održana projekcijaniko-nije-ilegalan_vranje filma Đanfranka Rosija „Požar na moru“, u saradnji sa filmskim festivalom „Slobodna zona“. Film je dokumentarni prikaz krizne situacije na ostrvu Lampeduza i predstavlja svedočanstvo o patnji ljudi koji se tu iskrcavaju (ako uopšte prežive prelaz preko mora), kao i poziv na hitnu akciju. Razgovor nakon filma vodili su filozof Ivan Milenković i studenti i studentkinje iz Niša, a u punoj sali, u razgovoru su se najviše isticali vranjski srednjoškolci, svojim britkim zapažanjima i pažljivom analizom filma.

Ovim događajem zatvoren je trodnevni festival „Niko nije ilegalan“, a izložbu „Zajednički imenilac“ publika je mogla posetiti do kraja juna.

Fotografije: Jelena Mijić

niko-nije-ilegalan_vranjeProjekat: INVOLVED – Inkluzivne zajednice na putu ka osetljivijem društvu bez diskriminacije

Cilj: Skretanje pažnje na prava tražilaca azila i migranata, podizanje svesti opšte i stručne javnosti o društevnim, ekonomskim i kulturalnim pravima tražilaca azila i migranata

Realizatori: Grupa 484 (Obrazovni program „Mi i oni drugi“)

Podrška: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji – Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava (EIDHR), Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije

niko-nije-ilegalan_vranje niko-nije-ilegalan_vranje

niko-nije-ilegalan_vranje

Podeli ovo