Regionalna književnost

plakat1 priprema 2-1Ova programska celina razvija se od 2009. godine i okosnicu njenog razvoja čini tim ljudi okupljen oko festivala “Na pola puta”, kome je domaćin Užička gimnazija (organizatori: Ružica Marjanović, Nenad Veličković). Mreža je u jednom trenutku okupljala 12 čitalačkih klubova u 12 gradova u Srbiji. Klubove su činili i čine gimnazijalci i srednjoškolci okupljeni u svojim školama i gradskim bibliotekama uz mentorstvo profesora književnosti i stručnih saradnika biblioteka. U radu čitalačkih klubova su učestvovali: Emina Selmanović – Novi Pazar, Tanja Rusimović i Sanja Stamenković – Vranje, Jasmina Jović – Vladičin Han, Suzana Rogar, Sonja Popović, Nina Milanović i Veroslava Todorović – Kragujevac, Nada Banjanin Đuričić – Beograd, Rada Gava – Bela Crkva, Marija Berar – Kikinda, Vlada Arsenić – Zrenjanin, Elizabeta Georgieva – Dimitrovgrad, Ružica Marjanović i Gordana Danilović – Užice, Petar Matović – Požega, Slavica Jovanović – Kosjerić.

O izboru i preporukama knjiga za čitanje brinu pisci, kritičari, urednici i profesori književnosti iz zemlje i okruženja, koji su deo regionalne književne scene. Oni se pojavljuju i kao gostujući predavači i voditelji seminara: Dejan Ilić, urednik “Fabrike knjiga”, Nenad Veličković, p0001vrofesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu i pisac, Ružica Marjanović, profesorka književnosti u Užičkoj gimnaziji, Almir Alić, pisac i drugi.

Kroz čitalačke klubove podstičemo mlade da čitaju najkvalitetniju prozu i poeziju autora iz regiona. Radimo to sa uverenjem da mladi ljudi, čitajući kvalitetnu književnost nastalu u neposrednom okruženju, razvijaju oseljivost i razumevanje drugih, a na taj način sami postaju mudriji i bolji ljudi.

Model je sledeći: klub ima 10 do 20 članova – mladih od 15 do 20 godina. Sastaju se dva do četiri puta mesečno. Komuniciraju preko mreže čitalačkih klubova na fejsbuku. Jedni drugima preporučuju knjige za čitanje. “Grupa 484” nabavlja i distribuira deficitarne naslove. Čitalačke navike i čitalački ukusi tokom vremena se menjaju, a razvijaju se i spisateljske sposobnosti: članovi čitalačkih klubova pišu blurbove (preporuke za čitanje na poleđini knjige) za knjige u “Maloj kutiji”.

U okviru programske celine posvećene regionalnoj književnosti izlaze “Mala kutija” i “TekstUra”.

Podeli ovo